Het hardlopen weer opnieuw ontdekken

Er is heel veel veranderd en ook weer niet sinds de vorige keer dat ik ging hardlopen. Afgelopen dinsdag had ik mijn eerste officiële training ingepland. Net als in mijn studententijd had ik nu via de app de Vlaamse dame in mijn oor en zij was nog steeds fier op mij. Haar instructies klonken nog hetzelfde. In mijn hardloopkleren met het zonnetje op m’n kop kreeg ik weer hetzelfde blije gevoel.

Mijn benen werden nu echter vergezeld met wielen. Ik overwoog wat een goede route zou zijn: vlak, geen stoepjes en breed klonk als een plan. Als eerste trainingstraject koos ik een industrieterrein vlakbij ons huis waar ik op en neer ging rennen/rollen. Hoewel de instructies van de Vlaamse dame hetzelfde waren en ik afwisselend moest lopen en rennen wist ik niet goed hoe ik dit moest aanpakken. Niet alleen mijn benen bepaalden het tempo, maar ook de wielen. Gewoon maar gaan en gaandeweg zou ik er wel achter komen wat handig werkt. In het diepe springen en zien waar ik terecht kom is een tactiek die ik al sinds een aantal jaren veel gebruik. Het stemmetje is er nog steeds wat zegt: ‘Is dit wel een goed plan?’ ‘Had je je niet beter moeten voorbereiden?’ enz. enz. Maar nu kan ik het negeren. Het verlamt me niet meer voordat ik überhaupt begonnen ben. Twintig minuten later voelde ik sinds lange tijd dat ik weer heerlijk gesport had. Voldaan ging ik naar huis.

Mijn nieuwe hardlooptraining had ik voor donderdag ingepland. Deze dag wilde zich echter niet voegen naar mijn planning. De dag vulde zich te snel met andere activiteiten en het hardlopen ertussen ‘proppen’ voelde niet verstandig. Op dat soort momenten kies ik steeds vaker voor rust. Energie is nu eenmaal niet iets wat ik in overvloed heb. De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over het omgaan met mijn energievoorraad. Ik ben zuinig op mijn energie, ik weet hoe een energietekort voelt.

Op vrijdag had ik mijn tweemaandelijkse afspraak met de osteopaat. De manier waarop osteopathie naar bewegen kijkt vind ik erg bijzonder. Ik vind sowieso de combinatie van oosterse en westerse geneeskunde interessant. Ik heb mijn lesbevoegdheid in yoga gehaald en ik heb deze zomer kennis gemaakt met ayurveda. Ook ga ik één keer per jaar naar de revalidatiearts en de neuroloog. En ik zit in de patiëntenraad van het expertisecentrum bewegingsstoornissen van het UMCG .

Terug naar de osteopaat. Sinds ik de Alinker gebruik voel ik mijn rechterlies af en toe. Het doet geen pijn maar het hoort er ook niet te zijn. Ik vond het de moeite waard om dit te vermelden. Na onderzoek bleken de spieren in mijn maag die betrokken zijn bij het verteringsproces niet optimaal te functioneren. De behandeling was erop gericht om de spieren meer ruimte te geven. Na afloop voelde ik veel meer beweeglijkheid in het rechterdeel van mijn bekken. Ook hebben we het over het “Alinkeren” gehad. De osteopaat vond dit een goed idee, het opbouwen van spierkracht, conditie enz. Wel benadrukte hij het belang van balans. Bekijk het als een schommel zei hij: hoe ver je naar voren gaat, zover moet je ook naar achter. Herstel is net zo belangrijk als inspanning. Een goed advies wat ik tussen de andere waardevolle inzichten in mijn oren heb geknoopt.

En toen was het zaterdag. Het zonnetje lachte mij toe en nodigde me uit voor een nieuwe hardlooptraining. Ditmaal voelde ik me wat vertrouwder met het rennen/rollen en ben ik richting een park gegaan vlakbij ons huis. Bij mijn volgende rondje kan het wellicht gaan regenen. Benieuwd wat dat met me doet.

Iemand ervaring met hardlopen in de regen?

2 gedachten over “Het hardlopen weer opnieuw ontdekken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: