Rust nader bekeken

Vroeger liep ik wel eens hard, zonder wielen. Nu loop ik ook wel eens hard, met wielen. Ondanks een verandering van outfit voelt het nog allemaal hetzelfde.

Wat nu wel anders voelt is het belang van rust. Rust is ook ingebouwd in mijn hardloopprogramma. In mijn studententijd was dat ook zo. Ik was er toen echter niet bewust mee bezig. Volgens mij heb ik er geen kroegavondje om gelaten. Alhoewel ik het toen ook al heerlijk vond om om 20.00u. in m’n bed te liggen.

Toch ga ik nu wel bewuster met rust om. Ik ga op tijd naar bed. Ik let op voldoende pauze momenten. Ik hou goed mijn jaarplanner bij. Ik let op mijn energie. Als het nodig is skip ik geplande activiteiten, zoals ik laatst ook gedaan had met mijn hardlooptraining.

Omdat ik al een paar dagen flink moe was, had ik zondag een volledige rustdag ingepland. Een dag die ik lekker in bed zou doorbrengen en de laatste afleveringen van m’n serie ging binge-watchen. Manlief was tenslotte thuis en vond het geen probleem om het reilen en zeilen op zich te nemen.

Hoe makkelijk het klinkt, hoe moeilijk ik het vond. Een hele dag ‘niks doen’ voelde toch echt wel anders als die ‘lange theepauze’ of ‘ik duik er vanavond vroeg in’.

Ik voelde mij nutteloos en schuldig en dat was echt geen fijn gevoel.

Toch besloot ik door dit gevoel heen te gaan in plaats van er voor weg te lopen. En dit heeft eigenlijk wel een mooi inzicht opgeleverd.

Ik zag dat ik de afgelopen periode wel had geïnvesteerd in rust, maar eigenlijk alleen maar om er daarna weer tegenaan te kunnen. Perioden met minder energie voelde nuttelozer. Zodra ik weer aan kon staan, stond ik aan. En dat “aan staan” heb ik veel gedaan de afgelopen tijd.

Dat wil ik niet meer. Ik wil van zoveel mogelijk in de “doe-modus”, naar zoveel mogelijk in de “zijn-modus”.

Net zoals mijn ik mij met mijn Alinker niet minder voel dan zonder. Zo wil ik mij ook voelen ongeacht mijn energieniveau. Laag of hoog, het is allemaal de moeite waard.

Dus ik ga een lans breken voor meer lanterfant momenten. Doe je met me mee? Of hou je niet van lanterfanten? Of ben je hier al goed in? Deel vooral! Vind ik leuk!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: