Vooruitgang of achteruitgang?

Ik krijg wel is de vraag of mijn aandoening progressief is. Ik zeg dan “ja”, omdat dat woord nu eenmaal in de definitie van mijn aandoening staat. Toch vind ik deze toevoeging eigenlijk een beetje gek. Want is het leven sowieso niet progressief? Is het enige wat we allemaal niet zeker weten hoe het nu gaat? En weet eigenlijk iemand hoe het morgen zal gaan?

Voor deze blog heb ik het woord progressief “gegoogeld”. En dat maakt deze gedachte nog interessanter. Daar kwam ik namelijk de volgende definitie tegen:

Progressief betekent vooruitstrevend, op zoek naar vernieuwing en verandering. Het woord progressie zit erin, wat zoveel betekent als vooruitgang.

Maar gaat het over een progressieve aandoening, dan gaat het opeens over achteruitgang.

Deze golfbeweging ken ik zelf ook. Voor mij weer vergelijkbaar met het leven die z’n ups en z’n downs kent.

Omdat het lopen niet meer zo fijn was, heb ik voor een loophulpmiddel gekozen. En deze brengt mij weer vooruitgang in het leven. Zelfs hardlopen hoort weer tot de mogelijkheden. Na de down, kwam de up. Oké, ik wordt ondersteund, maar mijn beenspieren doen weer meer dan dat ze een jaar geleden deden.

En nu doen ze weer wat minder. Running on Wheels doet nu veel Walking on Wheels. Maar ik heb er vertrouwen in dat ik straks weer lekker een keertje aan het hardlopen ben. En wellicht komt er een dag het hardlopen niet meer gaat. Ook dan heb ik vertrouwen dat ik hier mee weet om te gaan.

Een belangrijke lijfspreuk voor mij is:

Ik heb niet altijd een keuze in wat me overkomt, wel in hoe ik er mee om ga.’

Ik steek mijn kop niet in het zand. Ik ga de dingen aan die ik aan moet gaan. En daarvoor neem ik de tijd, zonder deadline. Het is soms gewoon zoals het is. Ik waak er alleen voor dat ik er niet meer van maak. Dat het geen zwaar verhaal wordt wat ik maar blijf mee zeulen. Als de tijd daar is, laat ik weer los. Ups and downs, voor mij een kwestie van mee bewegen.

En voor jou? Heb jij een lijfspreuk die je helpt op de lastige momenten? Leuk als je het deelt!

8 gedachten over “Vooruitgang of achteruitgang?

  1. Die ken je:Ik geloof niet in toeval! Ook bij jou nu weer van toepassing. Je kwam zag ,en overwon in Amersfoort ,en het resultaat : enthousiasme en levensvreugde dankzij je “ gele monster”

    Geliked door 1 persoon

  2. Heel mooi geschreven. Ook verstandige woorden. Zelf heb ik geen lijfspreuk. Of misschien ‘het glas is altijd half vol, nooit half leeg’. Maar dat is een beetje afgezaagd. Zelf zie ik dingen altijd van een positieve kant. Het leven is te mooi en te kort om te somberen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik vind je erg inspirerend en krachtig! Ons motto thuis is “Geen problemen, maar oplossingen”. En ik sta er daarbij hetzelfde in als jij: dingen aangaan als dat nodig is, maar er wel de tijd voor nemen die ervoor nodig is. Mooie blog!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: