De kracht van kwetsbaarheid

In november 2018 ben ik gevraagd door mijn neuroloog of ik wilde deelnemen aan zijn patiënt-college.

Dit was de eerste keer dat ik mijn bewegingsstoornis zo bewust liet zien. Je ziet het vaak genoeg hoor, vaak als ik gewoon beweeg, maar hier gaat dan geen bewuste keuze aan vooraf. Maar tijdens dat patiënt-college dus wel.

En dat was nieuw. Voor die tijd was mijn bewegingsstoornis iets wat ik toch wel graag ‘wegmoffelde’. Het voelde kwetsbaar als iemand het zag. En die kwetsbaarheid zocht ik liever niet op als het niet hoefde. Want liet ik me dan niet van mijn zwakke kant zien?

Maar nu vraag ik me af of dat wel klopt. Want doordat ik bewust die kwetsbaarheid heb opgezocht tijdens dat college, voelde ik mij niet zwak, maar juist krachtig.

En dat ervaar ik ook als ik op mijn loopfiets zit. Door voor de Alinker te kiezen, heb ik ook bewust gekozen om dat deel van mij ook te laten zien. En dat geeft me kracht. Voor mijn gevoel was ik al best goed op weg in mijn acceptatieproces. Maar ik besef me nu dat dit proces zoveel dieper, gefundeerder, het afgelopen jaar is gegaan.

Voor deze blog heb ik mij laten inspireren door het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Ik had dit boek ook al gelezen voor het patiënt-college. En nu dus weer.

Ik heb het hoofdstuk over het ontmaskeren van kwetsbaarheidsmythen herlezen. De eerste mythe die zij weerlegt is dat kwetsbaarheid hetzelfde is als zwakte. Iets waar ik zelf ook al was achtergekomen dat dat niet klopte.

‘Kwetsbaarheid vormt de kern van alle emoties en gevoelens. Als we voelen, zijn we kwetsbaar. Als we geloven dat kwetsbaarheid hetzelfde is als zwakte, geloven we in feite dat voelen hetzelfde is als zwakte.’

Deze quote slaat wel een beetje de spijker op zijn kop voor mij. Ik vond voelen altijd maar lastig. Deed het liever met mijn hoofd. Werkte nooit echt, want volgens mij ben ik altijd best een gevoelsmens geweest. Ik zit al jaren op een yoga- en meditatiepad, en dat contact met mijn gevoel is dan ook sterk verbeterd. En blijkbaar ook de manier waarop ik naar gevoelens kijk. Ik zie voelen niet meer als iets lastigs, maar juist als iets wat mij kracht geeft.

Door mijn bewegingsstoornis ben ik bij mijn kwetsbaarheid gekomen. Maar dit is zeker niet het enige wat mij kwetsbaar maakt. Het ouderschap, houden van, uit mijn comfortzone, een moeilijk gesprek voeren, er voor iemand willen zijn… Zeg maar alles wat mij mens maakt.

Want kwetsbaar zijn we allemaal. En dat uit zich voor iedereen anders. En is tegelijkertijd een heel herkenbaar iets. Ik vind het heel leuk om te horen wat kwetsbaarheid voor jou betekent. Super leuk als je reageert!

8 gedachten over “De kracht van kwetsbaarheid

 1. Prachtig geschreven. Als je ouder wordt ga je gemakkelijker om met kwetsbaarheid. Je kent jezelf beter en je hoeft je niet meer te bewijzen voor anderen. Dan kan kwetsbaar opstellen ook leiden tot mooie, eerlijke en diepgaande gesprekken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie blog! En herkenbaar dat vanuit het hoofd doen en de link tussen kwetsbaarheid-zwakte-voelen. Brené heeft daar hele fijne inzichten in en jij omschrijft het erg mooi vanuit je eigen ervaringen. Ik ben het ermee eens dat hoe ouder je wordt en hoe beter je jezelf leert kennen, je kwetsbaarheden makkelijker worden om mee om te gaan en te accepteren.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ben ik toevallig net deze week mee bezig 😁👍. (Moet hem nog afkijken) Maar vind haar humor en openheid tot nu toe erg leuk!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: