Ik ga stoppen met vergelijken

Ik heb dit weekend een interessant filmpje gekeken. Het was een heel kort filmpje met een waardevolle boodschap (vond ik). Van Berthold Gunster van Omdenken. Ik vind dit concept erg boeiend.

“Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Omdenken benadert een probleem als ruwe energie; frustratie die zijn vorm nog niet gevonden heeft. Je gebruikt de energie van het probleem voor iets nieuws.”

In dit filmpje had hij het over omdenken bij een chronische ziekte, een functiebeperking of het hebben van heel weinig energie. Hij begint met het benoemen dat het een reëel probleem is. De vraag is hoe je met dit reëele probleem omgaat.

Die kanttekening wil ik ook maken. Ik wil mezelf, of de lezer, zeker niet het gevoel geven dat het ‘allemaal makkelijk op te lossen is door er gewoon anders over te denken’.

Het veranderen van je gedachten is niet makkelijk. Maar ik geloof dat het zeker mogelijk is. Voor mij zit veel vrijheid in hoe ik omga met mijn gedachten.

Terug naar het filmpje. De kern van zijn boodschap was om niet te vergelijken. Want als je vergelijkt leg je jezelf een norm op. En die norm geeft je het gevoel dat je ergens aan moet voldoen. Het probleem zit volgens hem in de kloof tussen wat je kunt, en wat je vindt dat je zou moeten kunnen.

Er zijn altijd mensen die iets beter kunnen. En ook altijd mensen die iets slechter kunnen. Jezelf daarmee vergelijken heeft geen zin. Daarmee bedoel ik niet dat je het niet als inspiratie kunt gebruiken, wat je zou kunnen bereiken. Maar jezelf inspireren of jezelf vergelijken zijn twee verschillende dingen.

Vergelijken met jezelf – dit kon ik vroeger wel – heeft in mijn ogen ook geen zin. Uiteindelijk gaat het maar om één ding, wat je nu kunt. Wat je hebt gekund doet er niet meer toe, en wat je gaat kunnen zie je dan wel weer.

Ik loop nu hard met wielen. En ik liep vroeger hard zonder wielen. En de toekomst, dat is voor mij net zo’n groot vraagteken als voor jou. Vanaf nu ga ik stoppen met vergelijken. Doe je met me mee?

2 gedachten over “Ik ga stoppen met vergelijken

  1. Helemaal eens. Met vergelijken schiet je niks op. Met je laten inspireren wel, met tevreden zijn met wat je hebt en open staan voor de ander doe je het al heel goed!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: