Ode aan mijn Alinker

Vandaag heb in mijn Alinker precies een jaar. Dat vind ik een mooi moment om op terug te kijken. Een mooi moment voor een ode aan mijn knalgele vriend.

Ik ga eerst helemaal bij het begin beginnen. Toen ik net mijn diagnose hoorde. Bijna acht jaar geleden. Ergens daarna besloot ik alles los te laten. Ik heb mij tot de kern toe afgepeld. Dit proces ging heus niet meteen soepel. Toen ik net hoorde dat ik ataxie had dacht ik: ‘hier ga ik wel even mee leren omgaan’. En ik vond het ook volkomen normaal om wel even te revalideren naast mijn fulltime baan. Maar dat was het misschien toch niet helemaal, want die zomer was ik toch wel een beetje ingestort. En toen ik weer probeerde te reïntegreren ging dit eigenlijk ook niet echt meer. Ik realiseerde mij dat alles loslaten, echt alles loslaten betekende. Dus heb ik mijn werk, mijn sociale activiteiten, alles wat op dat moment als ‘getrek van de buitenwereld voelde’ losgelaten. Ik vertrouwde erop dat ik er er wel weer zou komen, maar wel op mijn manier.

En nu ben ik er weer. Ik heb leren omgaan met mijn bewegingsstoornis. Ik houd rekening met hem en daardoor houd hij ook rekening met mij. We doen ons eigen ding, soms samen, soms apart, maar deze relatie werkt voor ons, omdat we naar elkaar luisteren. Nou ja, meestal dan. We zijn echt niet altijd een ‘match made in heaven’. En along the way is onze relatie omgeslagen van ‘modus overleven’ naar ‘modus leven’.

Maar goed, ik ging het over afgelopen jaar hebben. Ik heb de Alinker aangeschaft omdat het lopen niet heel soepel meer ging en ik dit ‘probleempje’ graag op wilde lossen. En daarvoor doet hij zeker goed dienst. En hij doet nog zoveel meer.

Door mijn loopfiets kan ik weer hardlopen. Toen ik hem net had, had ik bedacht om ergens in de nabije toekomst aan een 5 km wedstrijd mee te doen. Dus hier had ik een trainingsplan voor gemaakt. Maar dit bleek toch iets teveel van het goede. Dus heb ik dat trainingsplan losgelaten. Toen ik een uitnodiging kreeg om mee te doen aan een virtuele hardloopwedstrijd van 5 km vond ik dat best een dingetje. ‘Nu?’ ‘Maar ik heb er niet voor getraind!’ ‘Kan ik dat wel?’ Toch besloten ervoor te gaan. ‘Jammer dan als ik het maar tot de helft volhoud, of er drie uur over doe.’ Maar er gebeurde iets wat ik echt niet had verwacht; 5 km in 30 min en met redelijk gemak ook nog. Wauw! Dat was best een tof moment. Ook om dit samen met manlief te kunnen doen, smaakt zo naar meer.

Voor de Alinker zag ik mijn fysieke beweegmogelijkheden steeds meer afnemen. En nu ik mijn Alinker heb, kan ik voor mijn gevoel weer naar het einde van de wereld lopen. Een fantastisch gevoel die met pen moeilijk te beschrijven is. Het voelt zo rijk om weer mee te kunnen doen.

Want voor mij betekent de Alinker zoveel meer dan gewoon een hulpmiddel. Misschien kan ik dit proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Vanwege de regen deze week was ik met de bakfiets naar school gegaan. Dat betekent dat ik op het schoolplein ‘lossta’. Ik had mijn dag niet en had slecht geslapen. Ik merkte dat ik al snel begon te trillen, omdat al mijn focus dan naar het staan gaat. Ik moest mij op een gegeven moment dan ook vasthouden aan het klimrek. De volgende dag was ik weer met mijn Alinker. Ik voelde mij toen weer zo krachtig en zo compleet. Ik bewoog weer soepel en die extra focus was niet meer nodig.

Het was een heerlijk jaar. Niet altijd makkelijk, wel de moeite waard. En nu ga ik lekker een paar weken offline. Want dat af en toe loslaten vind ik wel een goede gewoonte die ik er in ga houden. Tot slot wil ik jullie uit de grond van mijn hart bedanken voor het lezen, dat maakt voor mij het schrijven nog leuker. Tot na de zomervakantie!

3 gedachten over “Ode aan mijn Alinker

  1. Wat mooi hoeveel vrijheid en gevoel van kracht je terugkrijgt door de Alinker!! En wat fijn dat je hier aandacht aan besteedt. Want er zullen vast veel mensen zijn die niet weten dat dit ook een optie is. Een hele fijne vakantie gewenst!

    groetjes Evelien

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: