Stap voor stap

Een paar jaar geleden heb ik mijn focus verlegd van het doel naar de weg. Ik wil niet meer koste wat kost een doel halen. Ik ben aan het investeren in hoe ik de weg bewandel.

Dit proces gaat niet vloeiend en ook niet vlekkeloos. Soms betrap ik me er op dat ik weer alleen met het doel bezig ben en dat het ten koste gaat van de wandeling.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben nu niet opeens tegen het stellen van doelen. Dat zie ik nog steeds als iets nuttigs. Maar alleen maar om mijn richting te bepalen. Eenmaal onderweg probeer ik het doel weer los te laten.

De weg er naartoe, die openbaart zich alleen maar tijdens de weg er naar toe. En misschien blijkt dan toch, dat ik ergens anders uit ga komen. Dat is dan maar zo. Ik wil het laten gaan over wat ik onderweg tegen kom. En wie weet, brengt mijn volgende wandeling mij wel daar wat ik in eerste instantie had bedacht.

Maar dit proces is dus wel work-in-progress 🙂. Ik zal dit concreter maken met twee voorbeelden.

In het laatste weekend van de zomervakantie was ik op een stilteweekend. Van tevoren had ik bedacht dat ik stil zou zijn vanaf het moment van aankomst tot het moment van vertrek. Dit bleek toch niet zo haalbaar voor me. Tot na de lunch was er absolute stilte en daarna was er gelegenheid om te verbinden als daar behoefte aan was. Tja en die behoefte had ik eigenlijk wel. Dus heb ik gezellig wat gekletst op die gezette tijden.

In eerste instantie voelde dit als falen. Ik wilde het hele weekend stil zijn, dat was niet gelukt, doel niet gehaald. Simpel toch?

Op deze manier heb ik lang naar de wereld gekeken. Maar dat wil ik niet meer. Er is meer dan alleen maar succes of falen. Soms is er een storm onderweg, soms strak blauwe lucht, soms een beetje motregen en soms gewoon wat bewolking.

Het ‘niet stil zijn’ het hele weekend voelde als een nare bui, het voelde niet plezierig. De tijd nemen om te voelen wat ik dan voel, helpt. En toen klaarde het weer op onderweg.

Mijn tweede voorbeeld is nog recenter.

Vanavond zou ik eigenlijk mee doen aan de Heerhugowaard City Run. Heel cool, want ik kon deelnemen met mijn Alinker. Ik had deze keuze gemaakt in de zomervakantie-flow. Waar het ritme een stuk losser was als nu. Nu zitten er al weer twee weken van het schooljaar op. Het ritme is weer wat strakker en dat merk ik helaas ook door wat fysiek ongemak.

Mijn ogen zijn licht ontstoken, mijn hoofd is zwaar en ik zit niet lekker in m’n energie. Niet hele fijne omstandigheden om te gaan hardlopen. Dus heb ik besloten om niet mee te rennen. Toen deze keuze voor het eerst opkwam vond ik dat niet makkelijk. Er kwamen weer genoeg oude overtuigingen op: ‘stel je niet zou aan’ ‘je hebt ook A gezegd’ ‘wat zal men wel niet denken’. Toch heb ik besloten om naar m’n lichaam te luisteren en niet te gaan hardlopen.

Balen maar niet falen. Soms is het gewoon hoe het is. Wie weet lukt het de volgende keer wel. Er is altijd wel weer een nieuwe kans.

Hoe is het voor jou? Herkenbaar? Ben jij meer op de weg of op het doel gefocust? Leuk als je iets deelt!

5 gedachten over “Stap voor stap

  1. Wat mooi, “Balen maar niet falen”! Ik sta er nu hetzelfde in, maar daar was ook een mindset shift voor nodig. Als je graag “dingen voor elkaar krijgt”, dan is het best lastig om je te focussen op de weg, maar het is wel heel waardevol en veel rustiger als je meer kan genieten van het doen i.p.v. het bereiken. En net wat je schrijft: wie weet kom je er onderweg wel achter dat je toch ergens anders heen wil.

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooi verwoord Nuri! En een hele goeie: balen maar niet falen. Ja er is altijd weer een kans. En wat doen we er toch een tijd over hè eer we eindelijk tegen onszelf en onze omgeving durven en kunnen zeggen: ik heb niet gefaald, het liep gewoon anders dan gedacht en verwacht.
    Ga door met je blog, je inspireert vast een heleboel mensen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: