Hoe hulpmiddelen mij helpen bewegen

Als je de naam ‘Running on Wheels’ hoort zou je kunnen denken dat er een fervent hardloper achter zit.

Toch is die naam voor mij zo niet ontstaan. Op één van mijn eerste ritjes op mijn Alinker zag ik mijn benen wel weer erg hard gaan. Iets wat ik eigenlijk niet meer verwacht had ooit nog te zien. Maar door dit prachtige hulpmiddel kon ik weer rennen.

Op het moment van dat ritje is de naam ‘Running on Wheels’ geboren.

Het weer mee kunnen doen aan hardloopwedstrijden was ook opeens weer een optie. Dit was iets wat ik sinds mijn studententijd wilde. Dat dat toen niet gelukt is kwam niet door de ataxie. Laten we maar zeggen dat mijn prioriteiten toen ergens anders lagen:).

Ondertussen heb ik wel aan een hardloopwedstrijd meegedaan. En ook eentje afgezegd. En achteraf bekeken vond ik dat eigenlijk helemaal niet zo erg.

Ik kwam erachter dat ik niet zo’n sporter ben. Ik ben niet zo competitief ingesteld. Nooit geweest ook. Mijn vriendinnen op de middelbare school werden altijd veel blijer van sportdag dan ik. Ik dacht toen ook dat ik niet zoveel met bewegen had. Sporten en bewegen waren toen hetzelfde voor mij. Nu niet meer. Ik weet nu dat ik namelijk wel heel blij word van bewegen. En ik voelde mij ook verdrietig toen bewegen niet meer ging hoe ik wilde. Toen voelde ik mij echt beperkt.

Maar gelukkig waren daar hulpmiddelen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar ik ben dat er een Alinker is, waardoor ik weer veel loop, en zelfs weer kan rennen. Maar ook dat er een driewieler is uitgevonden waardoor ik weer moeiteloos kan fietsen. Zelfs een driewieler met een bak, waardoor ik ook met mijn jongens kan fietsen. Ik hou van yoga, en maak daarbij graag gebruik van een stoel. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat ik bepaalde houdingen toch kan ervaren.

En ik weet zeker, mocht het moment daar zijn, dat het me gaat lukken om nog meer hulpmiddelen te omarmen. Al weet ik ook dat het niet zo makkelijk is als hoe het nu klinkt. Het vraagt kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid om wat is. En kwetsbaarheid om wat niet meer is. Je kwetsbaar opstellen is geen makkelijke weg. Maar ik weet wel dat die weg de moeite waard is. Zie mijn blog over de kracht van kwetsbaarheid.

Ik wil van A naar B, ik hecht me niet aan de manier waarop. Dat is mijn intentie althans. In de praktische uitvoering gaat dit echt niet altijd zo soepel. Vaak genoeg klungel ik maar wat aan. Kom ik obstakels tegen. Neem ik eerst een flinke omweg. Maar uiteindelijk zit ik dan toch op de goede weg.

Ik vind dat er soms zo vanzelfsprekend gedacht wordt dat iedereen kan lopen, dansen en rennen (of vul in wat voor jou van toepassing is). Maar dit is niet vanzelfsprekend weet ik uit eigen ervaring. En hulpmiddelen maken deze onmogelijkheid soms weer iets mogelijker.

Wat mij ook helpt is een hulpmiddel in de breedste zin van het woord zien. Een middel wat hulp biedt. Een fiets is voor iedereen wel handig die sneller vooruit wil. Of hij nou twee, drie of 84 wielen heeft. En hulpmiddelen helpen mij van beperkt bewegen naar onbeperkt bewegen.

En jij? Hoe kijk jij aan tegen hulpmiddelen? Leuk als je het deelt!

6 gedachten over “Hoe hulpmiddelen mij helpen bewegen

 1. Ik heb een driewiel fiets, maar dat zie ik zelf niet meer als een hulp middel omdat dit gewoon mijn fiets is!
  Denk dat je bijna alles wel als een hulpmiddel kunt zien, in verschillende uit voeringen.
  Zie het als mogelijkheden, luxe accessoires, die er zijn bij alle uit voeringen.
  Hulpmiddelen vind ik zielig klinken, terwijl wij absoluut niet zielig zijn.
  Mee kunnen doen is zo veel belangrijker dan het een vervelend en zielige naam als hulpmiddel geven!

  Groetjes Diederik

  Geliked door 1 persoon

 2. Hulpmiddelen, geweldig! Het is “even” een drempel, die je over moet, maar ze brengen je tot ongekende of juist tot gewone prestaties! Voor mij, de Alinker, Framerunner, driewielfiets. Zooo blij mee!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: