Wat is gezondheid?

De feestdagen staan weer voor de deur en dan hoor je weer vast veel de proost: ‘Op je gezondheid!’. ‘Blijf gezond’ is sowieso iets wat je de laatste tijd veel hoort. Maar ik vraag me dan altijd af wat er daarmee precies bedoeld wordt. Gezondheid, het lijkt zo’n makkelijk begrip, maar is dat het ook?

Voor mijn diagnose was dat wel zo voor mij. Als je ziek bent, ben je niet gezond. En als je gezond ben, ben je niet ziek. Toch? Heel eerlijk, dat die definities voor mij zo duidelijk waren, kwam eigenlijk omdat ik er nooit over had nagedacht.

Dat begon pas met mijn diagnose. Opeens zat ik in een medische mallemolen en had ik gesprekken met allerlei artsen. En dat gaf mij het gevoel dat ik dan misschien wel ziek was.
En nu, acht jaar later, voel ik mij niet ziek meer. Maar dat komt niet doordat de aandoening er niet meer is. Die is nu zelfs meer aanwezig als toen. Toch gaat het een stuk beter met me.

Niet altijd hoor. Ik slaap al de hele week slecht en ik functioneer dan echt minder. Echter noem ik dat nu ‘me niet fit voelen door vermoeidheid’. Terwijl dat acht jaar geleden als een grote brij voelde, waarbij ik dacht dat ik ziek was door de bewegingsstoornis.

En ik weet inmiddels dat de oplossing voor het niet goed voelen nu zit in een paar goede nachtrusten. Dus daar investeer ik momenteel 100% in.

Ik besef dat ik zelf de regisseur ben van mijn leven. Ik bepaal de spelregels niet altijd, maar ik bepaal wel hoe ik met de spelregels om ga. Soms komt er weer een nieuwe spelregel bij. Soms weet ik ook niet helemaal hoe ik het beste kan handelen. En soms denk ik het door te hebben en blijkt het toch anders te werken. Maar altijd houd ik vertrouwen in mijn regisseurschap. En zelf de regie voeren, dat maakt dat ik mij gezond voel. Ook al hoort daar een aandoening bij. Want ik ben nog net zo ambitieus, leergierig en nieuwsgierig als vroeger. Ik moet het ‘alleen maar’ op een andere manier doen.

Een kijk op gezondheid waar ik mij goed in kan vinden is Positieve Gezondheid van Machteld Huber. Het accent ligt in hun visie op zes gebieden die met elkaar samenhangen: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Samen vormen zij het totale plaatje voor een persoonlijk antwoord op de vraag wat gezondheid voor jou betekent. Dit is voor iedereen namelijk anders. En jij bepaalt waar je aandacht aan geeft.

Voor mij was een belangrijke factor voor het aanschaffen van mijn Alinker, het weer kunnen meedoen. Voor een ander is dat misschien het verbeteren van lichaamsfuncties. Werken aan gezondheid is iets heel persoonlijks. Wat mij zo aanspreekt aan het concept ‘Positieve Gezondheid’ is dat het naar veel meer kijkt dan alleen de aan- of afwezigheid van ziekte.

Ik kan je dan ook aanbevelen om het spinnenweb in te vullen. Dit geeft je inzicht aan wat belangrijk voor jou is. En het is ook een fijn hulpmiddel voor een gesprek over je gezondheid.

Voor mij heeft het denken over gezondheid ook te maken met het besef dat ziekte erbij hoort. Begrijpen dat het leven niet maakbaar is. Mensen worden nu eenmaal ziek. Dit klinkt wellicht luchtig, maar zo kijk ik niet naar ziekte. Ik besef ook dat bij ziekte verdriet hoort. Verdriet om tijdelijk verlies of verdriet om definitief verlies. Ik geloof wel dat het accepteren van ziekte en het accepteren van het verdriet wat daardoor ontstaat, naast elkaar kunnen bestaan. Net zoals ik geloof dat je gezond kan zijn met een ziekte. Ook dat kan naast elkaar bestaan. Voor mij is dat tevredenheid. Tevredenheid is iets anders dan positiviteit. Tevredenheid kan samen gaan met tegenslagen. Maar tevredenheid geeft mij de ruimte om als mens te groeien.

Dus ik sluit af met zeggen: ‘Proost op tevredenheid’. Want tevredenheid is er voor iedereen, wat je verhaal ook is. Het is een vaardigheid die je kan oefenen. Want ook al kan je niet altijd kiezen wat je overkomt, ik geloof dat je altijd kan kiezen hoe je ermee om wilt gaan.

4 gedachten over “Wat is gezondheid?

  1. Wauw Nuri! Wat prachtig om zo via jouw woorden jouw unieke beleving te mogen ervaren, dankjewel!
    Wat krachtig om de regiseur te zijn, je hebt groot gelijk, dat is je superpower!
    Blijf schrijven alsjeblieft, wat heerlijk om te lezen! Lief, Elles

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: